<<vissza
Passzívház komponensek a régi épületek felújításánál is

A meglévő épületállomány felújítása az építőipar legfontosabb jövőbeli feladata. Ezt minden érdekelt kihangsúlyozza, úgy a politika, mint a lakásszövetkezetek, a kivitelezők és az építőanyag-gyártók. Nem egységes az álláspont azonban a homlokzatok, az ablakok és az épületgépészeti berendezések régóta esedékes felújítása szükséges minőségi szintjének vonatkozásában. Az ingatlantulajdonosok jelentős része még mindig azt hiszi, hogy a felújítás során elegendő a homlokzatot átfesteni, és a kazánon az ósdi égőt kicserélni. Azonban még az építész és fűtéstechnikai szakemberek is érthetetlen módon hajlamosak a felújítás minőségét egy közepes szintre korlátozni.     
Ugyanakkor már régóta világossá vált, hogy ezen a területen éppen a közepes szint jelenti a legrosszabb megoldást: egy valóban rosszul hőszigetelt épület esetében a növekvő energiaárak mellett értelme van az utólagos nagyvastagságú hőszigetelésnek, és a rossz hatásfokú régi kazán cseréjének is, ezek mindkét esetben megérik a ráfordítást. Nem célszerű azonban mérsékelt vastagságú hőszigetelést alkalmazni, mert a magas fix-költségek miatt (állványozás, vakolás) ennek nem arányosan kisebb a költsége, mint a nagyvastagságú hőszigetelésé (lásd 1. ábra). Ezért célszerű úgy dönteni, hogy a lehetőségeket ne szalasszuk el, és mindjárt a jövő szempontjából optimális megoldást alkalmazzuk.
Mert:

  1. Az energiatamegtakarítást eredményező beruházások ma már az ingatlantulajdonosok számára is vonzóak.
  2. Az új építések és a felújítások jelszava egyaránt úgy szól, hogy "ha már, akkor".  Az épületek határoló szerkezetei hosszú élettartamúak, és egy ma elhagyott minőségi javítás a tulajdonosnak évtizedekig a kárára lesz. Nem kevés olyan építtető van, aki már mérgelődik azon, hogy az építkezésre vagy a felújításra ugyan sok pénzt költött el, azonban csak egy mérsékelt energetikai javulást ért el.
  3. Mark Zimmermann (EMPA, Dübendorf, Svájc) vizsgálatai szerint a passzívház-színvonalnál alacsonyabb célkitűzéssel az új építések terén, és a passzívház-komponensek alkalmazása nélkül a felújításoknál a fenntartható fejlődés aligha érhető el.  Ehhez a passzívház-színvonal önmaga nem elég, azonban jó alapot kínál.
Németországban és Ausztriában számos régi épület felújításánál passzívház-komponensek alkalmazásával az épületek fűtési energiafelhasználását a korábbi érték 10 %-ára sikerült csökkenteni. 
<<főoldal